maanantai 4. toukokuuta 2015

Fiesta de las cruces

Sunnuntaina 3.5. vietettiin täällä juhlaa nimeltä Fiesta de las cruces eli ristien juhla. Aukioille eri puolilla kaupunkia rakennettiin viikon mittaan suuria lavoja ja rakennelmia, joille viikonloppuna nousi näyttäviä asetelmia, joiden pääosassa oli tietenkin risti. Yritin selvittää, mikä tän juhlan tarkoitus on, mutta mitään selvää vastausta en saanut. Tällä juhlalla on kuitenkin todella pitkät perinteet, Googlen mukaan tätä on juhlittu jo ennen kristinuskon saapumista ja uskonnon mukana juhlan ns. kohde vain muutettiin. Jotenkin fiesta de las crucessa yhdistyvät kevään ja kesän juhliminen sekä uskonto jossakin määrin. Kysyin myös yhdeltä paikalliselta kaverilta, joka sanoi että perinteisesti pääsiäisen jälkeen ihmiset tekevät näitä ristiasetelmia ja jokaisessa naapurustossa on omansa. Kaupunki järjestää myös kilpailun näille eri asetelmille ja parhaat asetelmat palkitaan. Kategorioita taitaa olla muutamakin eri, mutta sen tarkempaa en osaa sanoa.


Granadassa juhla oli todella näkyvillä, sillä asetelmat oli todella isoja, koko kaupungin ihmiset liikkeellä ja aamusta iltaan kaduilla soi musiikki. Erityisen kivan juhlasta teki se, että monet naiset ja lapset olivat pukeutuneet perinteisiin flamencoasuihin ja aukioilla oli myös tanssiesityksiä sekä ihan ihmisten omaa sponttaania tanssia musiikin tahtiin. Perinteisiin pukuihin pukeutuminen on kuulemma tullut tähän traditioon mukaan vasta myöhemmin.. Mutta voi niitä pikkutyttöjä ylisöpöt flamencoasut päällä ja tietenkin oli myös yhteensopivat kengät ja hiuskoristeet! Kaupungilla oli muutenkin ihana iloinen kevättunnelma koko päivän. Olisin niin paljon halunnut ottaa kuvia lapsista asut päällä, mutta en kauheasti kehdannut.. Oli niin mainion näköistä, kun pienet flamencoasut vaan vilahtelivat ympäriinsä ja tosi pienetkin osasivat tanssahdella oikeita kuvioita.

Ristialttareiden sekä flamencoasujen ja -esitysten täällä oli myös poniajeluja sekä hevosia, joiden ratsastajilla oli perinteiset asut päällä. Kun tuossa mun kotinurkilla Bib-Ramblalla vielä oli kaksi puista karusellia, saippuakuplataiteilijoita, ilmapallonmyyjiä sekö muutama sirkustaiteilija oli tunnelma kyllä niin hyvä. Vähän kuin olisi joutunut (tai päässyt) jonnekin entisaikoihin :D on niin kiva, että oon päässyt näkemään ja kokemaan niin paljon näitä Espanjan juhlia ja kulttuuria!

Jopa muissakin paikoissa otetaan huomioon tää juhlapyhät ja kulttuurinosa! Yo10:n pieni ristialttari.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti