perjantai 3. huhtikuuta 2015

Semana Santa - pääsiäisenvietto Espanjassa

Semana Santa eli pääsiäisviikko Espanjassa. Monet lähti matkoille tai kotiin käymään, mutta mä päätin etten tuu Suomeen vaan nautin kesäkeleistä täällä ja koska reissusuunnitelmat ei oikeen onnistunut, päädyin viettämään lomaa Granadassa ja oon tehnyt päiväreissuna lähistölle. Ihanan rentouttavaa ja kaivattua omaa rauhaa! :) Mutta miltä näyttää Semana Santa suomalaisen silmin? No voin sanoa, että silmät pyöreänä oon katsellut tätä meininkiä!

Semana Santa on espanjalaisille iso ja tärkeä viikonmittainen juhla, se on jopa tärkein kirkollisista juhlista. Ihmiset suuntaavat palmusunnuntaina etelään ja kesäasunnoilleen ja palaavat arkeen toisena pääsiäispäivänä. Pääsiäisen juttu täällä on suuret uskonnolliset kulkeet, joita järjestetään pitkin viikkoa päivittäin kaupungeissa ja joissa kirkon pyhinkuvia kannetaan kulkueessa pitkin katuja. Nämä lavat, joilla kuvia kannetaan voivat ilmeisesti painaa jopa useita tuhansia kiloja ja täällä onkin kuukauden ajan jo voinut törmätä kulkueharjoituksiin. Ihmiset seuraavat jo näitä harjoituksia hyvin hartaasti, joten pääsiäisenä kadut tulvivat ihmisiä ja kulkueet on kyllä aikamoinen spektaakkeli sekä toteutukseltaan että tunnelmaltaan.


Granadassa näitä kulkueita taitaa olla kaksi kertaa päivässä ja ne kestävät todella kauan.. Mulle ei oo täysin edes selvinnyt onko kyseessä sama kulkue, joka välillä käy kirkossa/katedraalissa ja jatkaa sitten matkaa.. Kulkueessa on huppupäisiä henkilöitä, joilla näkyy vain silmät, kaapuunpukeutuneita henkilöitä, mustiin mekkoihin ja harsoihin pukeutuneita nuoria naisia, osa kantaa kynttilöitä, osa ristejä, osa suitsukkeita ja lisäksi on tietysti orkesteri ja se suuri lava, jossa vaihtelevasti on kynttilöitä ja pyhinkuvia Neitsyt Mariasta tai Jeesuksesta.. Koska tietyt kadut on suljettu kulkueen ajaksi ja ihmisiä tosiaan on kerääntynyt kuin festareille konsanaan, on liikkuminen siihen aikaan hankalaa. Mä asun aivan keskustassa, katedraalin vieressä, joten kaikki kadut tässä lähellä on valloitettu. Suljettuja katuja voi ylittää vain tietyistä paikoista, jonne on rakennettu ikäänkuin portit molempiin suuntiin ja poliisi valvoo kulkemista ja päättää milloin kadun voi portin läpi ylittää. Eilen esimerkiksi jonotin ensin, että pääsen kävelemään toiselle puolelle kauppaan ja sen jälkeen vielä pahemmassa ryysiksessä, että pääsen takaisin. On kyllä todella mielenkiintoista!

Kuvittelin, että kulkueet ovat tosi virallisia, mutta mun yllätykseksi ainakin kaikki tähän asti näkemäni ei ole ollut kovin tiukkapipoista. Kulkueen ihmiset ovat jutelleet keskenään ja yhdessä vaiheessa mua kehoitettiin hyppäämään keskelle katua kulkueen eteen ottamaan parempia kuvia.. No sillä kertaa jätin välistä. Koska lavat ovat niin painavia, pidetään taukoja jonkinverran ja ihmiset alla myös vaihtuvat. Tauoilla sytytetään uudelleen kynttilöitä yms puuhastelua. Lähellä olevat katsojat voivat myös halutessaan koskettaa lavaa. On hieman hauskan näköistä, kun huppupäiset henkilöt kävelevät ympäriinsä tauoilla ja näyttävät eksyneiltä hattivateilta. Kun lava taas nostetaan ylös (pelottavasti heiluen), kaikki katsojat taputtavat kannustavasti. Kulkueessa on samalla jotenkin harras tunnelma ja myös yhteishenki niin kulkueessa kuin katsomossa on huomattavissa. Säväyttävä musiikki, suitsukkeiden savu ja tuoksu yhdistettynä pimenevään iltaan, huppupäiseen kulkueeseen sekä kannettaviin pyhinkuviin on todella vaikuttava kokemus! Vaikka eka koko homma nauratti, niin voin kyllä tavallaan myös ymmärtää tämän tavan. Ja ihmisten sitoumus tuohon on ainakin huikeaa!

Kulkueiden jälkeen illalla kaduilla on melkein festari- tai vapputunnelma, ilman juomia tosin, sillä kadut pysyy suljettuna ja niille ilmestyy kojuja, joissa myydään ruokaa ja herkkuja. Lisäksi on ilmapallonmyyjiä yms ja ihmiset kuljeskelevat ympäriinsä jäätelöt kädessä ja lapsilla on ilmapalloja tai leikkirumpuja. Aika siistiä on kokea tämä, vaikka mulla meneekin hermot kadut tukkiviin turisteihin ja arkiasioiden hoitamisen hankaluuten. En tulisi itse tänne turistina tähän aikaan, mutta mahtavaa tää on kokea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti