keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Cada vez más, cada vez mejor!

Ahora voy a escribir solo en finés.. Estoy escribiendo sobre el entrenamiento en Espana y YO10 y sobre las diferencias, que cosas me da gracia o me parecen raras. En general me encanta entrenar aqui, es diferente pero sin embargo muy bien. Supongo la gran diferencia es que la gente y los monitores en las clases participan con mucho entusiasmo, son muy abiertos y mostran sus sentimientos. Es obvio que hay diferencias entre gente pero generalmente hablando. :)

Tällä kertaa tulin juttelemaan treenaamisesta Espanjassa. Yksi jutuista, jotka mietitytti ennen tänne lähtöä oli treenaaminen, joten kiva kirjoitella siitä, jos vaikka joku toinenkin on sitä ehtinyt pohtia. Nyt oon noin kaksi kuukautta seuraillut menoa ja oon saanut mielestäni jo aika hyvän kuvan, jotta voin sitä verrata Suomeen. Aloitetaan salista ja sitten ryhmäliikunta erikseen. Käyn YO10-nimisellä salilla, jonka palveluihin kuuluu ryhmäliikuntaa, sali, spa ja uima-allas, fysioterapia, ravintoneuvonta ja personal training. Tunnit ja kaikki muukin tapahtuu espanjaksi. Oon tykännyt paljon ja viihtynyt hyvin! Toki treenaaminen on erilaista, mutta erilainen ei aina oo huono juttu.Etukäteen oli monet kaverit sanoneet, ettei ulkomailla sit muuten näy naisia salin puolella eikä ainakaan painoja nostelemassa. Täytyy sanoa, että niin se täälläkin aikalailla on. Oon aina ollut enemmän tyyppiä, joka tykkää käydä tunneilla ja alkuvuodesta alkanut hyvä saliputki onkin jäänyt taas vaan yhteen kertaan viikossa. Silloinkin aika yksin miesten keskellä oon saanut olla, sillä vapaiden painojen puolella ei juurikaan muita naisia näy. Toki poikkeuksiakin on, mutta yleistäen suosituimpia laitteita on juoksumatot ja crosstrainerit. Täällä on myös sellainen mielenkiintoinen ilmiö, että puhelimeen puhutaan samalla kun treenataan. Ei mitään nopeaa "soitan myöhemmin, oon salilla" vaan pikemminkin "joo tiedätkö sen naapurin Jorgen.... joo niillä nyt on uusi auto.. Eikä? Teilläkin... Joo o.. Voi että.. Huh huh.. Ai kuule, joku yrittää tulla tähän laitteeseen, odota hetki.. Noniin nyt voin jatkaa.. Tulin tähän viereen seisomaan.." Uskomatonta! :D ekan kerran kun todistin tätä niin meinasin revetä nauramaan. Jätkä istui laitteessa ja juoruili puhelimessa oikeen olan takaa ja vieressä oli kaksi tyyppiä odottamassa, että hän tekisi sarjansa loppuun. Toinen tapaus oli eräs rouvashenkilö reisien loitontajalaitteessa ja hän tehokkaasti teki multitaskingia.


Salilla on aina aina 2-3 henkilöä pelkästään vastaamassa kysymyksiin, auttamassa painojen kanssa yms. Lisäksi on kohtuu iso venyttelytila ja iso rakennelma TRX-nauhoja varten, mikä on tosi kiva! Ohjaajia on YOdiezillä suuri määrä ja joidenkin ohjaajien vakiotuntimäärät on ihan hulluja. Tunteja on ympäri päivää aamuseitsemästä iltayhteentoista, valikoimassa on Lesmillsin Bodycombat, Pump, Jam ja Balance mutta lisäksi löytyy cyclingia, zumbaa, steppiä, vesijumppaa, TRX-tunteja, corea, joogaa, pilatesta... Ainoa tunti, jonka voi varata ja jonne otetaan lippu, on M-Fusion eli cycling&crosstrainer-tunti. Muille vaan mennään ja porukkaa tulee niin paljon kuin mahtuu. Iltaisin niin tunnit kuin salikin on usein ihan piukassa. Tunneilla oon yrittänyt käydä 3-4 kertaa viikossa, vähän riippuen reissuista ja muusta. Onneksi niitä on iltamyöhään asti, sillä esimerkiksi maanantaisin melkein ainoa hetki mennä on klo 21.30 cycling eli tässäkin oon tottunut espanjalaiseen tyyliin. Suihkun ja vesi-ostosten jälkeen kotona on yleensä yhdentoista aikaan.

Ryhmäliikuntatuntien kohdalla suurin ero taitaa olla se espanjalainen suurien tunteiden sekä avoimuuden ja äänekkyyden näkyminen. Ohjaajat on todella intensiivisesti mukana eivätkä niinkään neutraalissa ohjaajan roolissa. Tässäkin eroja löytyy, mutta yleistäen mennään taas. Esimerkiksi viime kerralla BodyJam tunnilla ohjaaja yhtäkkiä vetäisi paidan pois päältä ja veti lopputunnin pelkissä urheiluliiveissä, BodyCombat tunnilla eräs ohjaaja taas fiilistelee aivan omiaan, tekee tanssiliikkeitä yms ja luottaa siihen, että kyllä jengi osaa liikkeet. Välillä ohjaajat saatta myös kysyä, että mikähän biisi tänään haluttaisiin tehdä... Kovaäänisen väittelyn ja huutoäänestyksenpaikka siis! :D Muutenkin treenaajat ottaa enemmän roolia itselleen, esimerkiksi menemällä lavalle ohjaajan kanssa ja laulamalla/tekemällä ääniefektejä. Ohjaajat myös välillä huutaa aivan kurkku suorana ohjeita ja tsemppauksia, millon mitäkin yleistä fiilistelyä, joskus jopa niin agressiivisesti, että mäkin oon hätkähtänyt. Toki on rauhallisempiakin ohjaajia, mutta omat suosikit sattuu olemaan tätä tyyppiä.

Mitä muuta, onko jotain mielessä, mitä haluaisitte tietää? Musiikkia on laidasta laitaan, eli ei pelkkää espanjalaista ja Enriqueä. Ja jokaisen tunnin jälkeen muuten tulee siivoojat luuttuamaan salin ennen seuravaa tuntia. Ja niin joo, yksi jännä juttu vielä.. Monella täällä on erikoistaito näyttää lähestulkoon suihkunraikkaalta minkä vaan tunnin jälkeen! Cycling, combat... Mikä vaan, mutta hiukset on järjestyksessä ja meikki kunnossa. Vielä en ihan oo tätä taitoa oppinut, vaikka "golpea golpea" "vamos vamos" ja "más carga" sekä "no te pares" on tullut hyvin selviksi. :D

2 kommenttia:

 1. Allekirjoitan kaiken!:D Espanjalainen ryhmäliikunta on kyllä parasta, niin energistä.
  -Mande

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on!! :) se on välillä enemmänkin juhla kuin treenihetki :D ja se energianmäärä on ihan huikee kyllä! Meiän täytyy tuoda se mukanamme ;)

   Poista